
Questions and Answers About Annual Loan Limit Increases for Certain 
Direct Unsubsidized Loans 

Attachment #1 to DLB-08-16 
 

Q1: When will the Common Origination and Disbursement (COD) System be ready to 
receive Direct Unsubsidized Loan awards based on the increased annual loan limits? 

A1: Beginning with implementation of the COD System enhancements (scheduled to occur 
during the period June 27-28, 2008), the COD System will use the increased annual loan limits 
when determining if a Direct Unsubsidized Loan award first disbursed on or after July 1, 2008 
(that is, with an earliest disbursement date on or after July 1, 2008) has exceeded the applicable 
maximum annual loan limit.  The COD System will continue to use the lower annual loan limits 
when determining if a Direct Unsubsidized Loan award with an earliest disbursement date before 
July 1, 2008 has exceeded the applicable maximum annual loan limit. 

Note: The COD System will reject Direct Unsubsidized Loan awards made under the increased 
loan limits (including those submitted with an earliest disbursement date on or after July 1, 2008) 
that are submitted prior to the COD System implementation during the period June 27-28, 2008. 

Q2: How will the COD System determine if a Direct Unsubsidized Loan award results in 
the student exceeding the applicable maximum annual loan limit for his or her grade level? 

A2: Beginning with implementation of the COD System enhancements (scheduled to occur 
during the period June 27-28, 2008), the COD System will first evaluate the earliest disbursement 
date submitted in an award.  Actual disbursements (Disbursement Release Indicator or DRI 
equals “True”) will take precedence over anticipated disbursements (DRI equals “False”) when 
determining the earliest disbursement date. 

• If the earliest disbursement date is before July 1, 2008, the lower annual loan limits will 
be used by the COD System to determine if the award results in the student exceeding the 
maximum annual loan limit for his or her grade level.  The COD System will reject the 
award and/or disbursements if the total award at the school or the total amount disbursed 
across schools exceeds the maximum annual loan limit for the student's grade level. 

• If the earliest disbursement date is on or after July 1, 2008, the increased annual loan 
limits will be used by the COD System to determine if the award results in the student 
exceeding the maximum annual loan limit for his or her grade level.  The COD System 
will reject the award and/or disbursements if the total award at the school or the total 
amount disbursed across schools exceeds the maximum annual loan limit for the student's 
grade level. 

Q3: Will there be changes to existing edits related to the increased annual loan limits for 
Direct Unsubsidized Loan awards? 

A3: Yes.  We will update existing COD Reject Edit 157 (Sum of Award Amounts Exceeds Base 
Annual Loan Limit) and COD Reject Edit 39 (Incorrect Award Amount) to reflect the increased 
annual loan limits for loans with an earliest disbursement date on or after July 1, 2008.  The COD 
System will return these edits to a school when the award and/or disbursements exceed the 
applicable maximum annual loan limit based on the earliest disbursement date, grade level, and 
loan type information submitted in the award record. 

For complete information about these edits, including how to correct affected records, refer to 
Volume II, Section 4 of the 2008-2009 COD Technical Reference. 

http://www.ifap.ed.gov/cod/0809CODTechRef.html
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Note: As always, a school must carefully work all COD System reject edits to ensure the 
accuracy of the information in an award record, including the dates disbursements are made.  
Disbursement dates reported to the Department of Education (the Department) must comply with 
all regulatory requirements and must be consistent with the school’s records.  With the upcoming 
increases to the annual loan limits, a change to a disbursement date may also result in a change to 
the student’s annual loan limit. 

Q4: Will there be any new edits related to the increased annual loan limits for Direct 
Unsubsidized Loan awards? 

A4: No.  At this time, there will be no new edits related to the increased annual loan limits for 
Direct Unsubsidized Loan awards.  However, we will be adding additional edits in late 2008.  
Information about these new edits will be provided in a forthcoming Direct Loan Bulletin. 

Q5: When can my school begin originating Direct Unsubsidized Loan awards based on the 
increased annual loan limits? 

A5: A school can originate Direct Unsubsidized Loan awards based on the increased annual loan 
limits at any time; however, the earliest disbursement date for these awards must be on or after 
July 1, 2008. 

Reminder: Such origination records will be accepted by the COD System beginning with the 
implementation of the COD System enhancements (scheduled to occur during the period 
June 27-28, 2008). 

Q6: My school has already originated and transmitted to the COD System Direct 
Unsubsidized Loan awards with an amount based on the lower annual loan limits and we 
plan to make a first disbursement on or after July 1, 2008.  What do we need to do with 
these awards? 

A6: A school that has originated and transmitted to the COD System a Direct Unsubsidized Loan 
award with an amount based on the lower annual loan limits, but plans to make a first 
disbursement on or after July 1, 2008, may either submit a change to the amount of the loan based 
on the applicable increased annual loan limit, as explained below, or notify the student that he or 
she may be eligible for an increased Direct Unsubsidized Loan amount.  If the school chooses to 
notify the student and the student requests (and is otherwise eligible for) the increased loan 
amount, the school must process the student’s request. 

If the school changes the amount of the loan, the change must be submitted after implementation 
of the COD System enhancements scheduled to occur during the period June 27-28, 2008.  (Note 
that the original award should contain only anticipated disbursements, since no actual 
disbursements will have been made.)  In addition, as explained in Direct Loan Bulletin 08-05, the 
origination fee for the award must be 2.0 percent.   

• If a school does not need to change the origination fee in the award record, the school 
only needs to adjust the award and disbursement amounts up to the applicable annual 
loan limit. 

• If a school needs to change the origination fee in the award record, there are two 
options for making the necessary changes.  With both options outlined in the chart 
below, a school must first inactivate the award before making the changes.  We 

http://www.ifap.ed.gov/dlbulletins/022908DLB0805.html
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strongly recommend the use of Option 1; however, the method the school chooses will 
depend on what its software will allow or its procedural preference.  The school should 
discuss options with its technical staff or third party software provider to determine 
software capability.  EDExpress Users should refer to the Direct Loan-Loan Limits 
section of the “Other HERA Changes Overview” topic in EDExpress Online Help. 

When Award Contains Only Anticipated Disbursements 

Option 1 

Step 1: Reduce the award amount to $0 to 
inactivate the award. 

Step 2: Submit a new award that includes all of 
the following information: 

• The 2.0 percent origination fee; 

• An earliest disbursement date on or 
after July 1, 2008; and 

• An award amount up to the 
applicable increased annual loan 
limit, and appropriate disbursement 
amount(s). 

Option 2 

Step 1: Reduce the award amount to $0 to 
inactivate the award. 

Step 2: Reactivate the award by submitting all 
of the following information: 

• A change to the origination fee; 

• A change to the earliest 
disbursement date that is on or 
after July 1, 2008; and 

• An updated award amount up to 
the applicable increased annual 
loan limit, and appropriate 
disbursement amount(s). 

 

Q7: My school has originated and transmitted to the COD System Direct Unsubsidized 
Loan awards with loan periods that begin before July 1, 2008 and end after that date.  
These awards have been or will be first disbursed before July 1, 2008, but the students 
would be eligible for the increased loan limits.  Can we give these students the additional 
amount for which they are eligible by increasing subsequent disbursements of the award 
that are scheduled to be made on or after July 1, 2008? 

A7: No.  The increased annual loan limits apply only to awards with an earliest disbursement date 
on or after July 1, 2008.  However, a school may award the increased amount by originating a 
new Direct Unsubsidized Loan award with an earliest disbursement date on or after July 1, 2008 
for up to the difference between the increased annual loan limit and the amount already awarded 
and disbursed to the student before July 1, 2008.  In addition, as explained in Direct Loan Bulletin 
08-05, the origination fee for the new award must be 2.0 percent. 

Note: A school is not required to review its records for the purpose of identifying and notifying 
students who might be in this situation.  However, if a student requests (and is otherwise eligible 
for) the increased amount, the school may not refuse to accommodate the student. 

http://www.ifap.ed.gov/dlbulletins/022908DLB0805.html
http://www.ifap.ed.gov/dlbulletins/022908DLB0805.html
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As outlined in the chart below, there is only one option for making the necessary changes. 

When Award Contains At Least One Actual Disbursement 

Submit a new award that includes all of the following information: 

• The 2.0 percent origination fee; 

• An earliest disbursement date on or after July 1, 2008; and 

• An award amount up to the difference between the applicable increased annual loan 
limit and the amount already awarded to the student, and the appropriate 
disbursement amount(s). 
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