Conditional Disability Discharge:  November 1, 2007 Final Rules
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	Q1.
	The regulatory provision in §682.402(c)(4)(i)(C) indicates that a borrower meets the criteria for discharge of a loan if the borrower ensures that the full amount of any title IV loan disbursement on any loan received prior to the date the physician completed and certified the application is returned to the holder within 120 days of the disbursement date.  How does this requirement apply to a scenario where the borrower applied for a loan prior to the date the physician signed the discharge application, but the first and/or subsequent disbursement is made after that date? 

	A1.
	The key word in this provision is “received.” The Department defines “received” as the date the loan was awarded (Perkins), originated (Direct Loan), or certified (FFELP).  This date is currently found in the Loan Date field on NSLDS for FFELP and Direct Loans and will be found in that field for Perkins effective July 1, 2008.  Thus, if a FFELP loan was certified prior to the date the physician certified the application and a loan disbursement is made after that date, the disbursement must be cancelled or returned within 120 days from the date of disbursement in order for the borrower to preserve his or her TPD eligibility.  If a FFELP loan is certified after the date the physician certified the application, the borrower would not qualify for discharge. The following scenarios are provided to clarify this situation.

Scenario 1:  
Loan received (recorded on NSLDS record in the “Loan Date” field): 06/30/2008



Physician’s certification date: 07/05/2008

1st Disbursement made: 08/10/2008

Date full disbursement cancelled: 09/12/2008

Borrower meets eligibility criteria for discharge since loan was received prior to 07/05/2008 and 1st disbursement that was made on 08/10/2008 (after physician’s certification date) was cancelled within 120 days of the disbursement date.

Scenario 2:
Loan received (recorded on NSLDS record in the “Loan Date” field): 07/30/2008



Physician’s certification date: 07/05/2008

1st Disbursement made: 09/10/2008

Date full disbursement cancelled: 09/12/2008

 Borrower does not meet criteria for discharge.  Even though the disbursement was cancelled within 120 days of the disbursement, the loan was certified after 07/05/2008.

Scenario 3:
Loan received (recorded on NSLDS record in the “Loan Date” field): 08/01/2008



Physician’s certification date: 11/10/2008

1st Disbursement made: 09/10/2008

2nd Disbursement scheduled 11/28/2008

The 11/28/2008 disbursement must be cancelled, or if the disbursement is made, must be returned no later than 120 days from the 11/28/2008 disbursement date in order to qualify for discharge.



	
	

	Q2.
	Q&A #1 states  that a borrower meets the criteria for discharge of a loan if the borrower  ensures that the full amount of any title IV loan disbursement on any loan received prior to the date the physician completed and certified the application is returned to the holder within 120 days of the disbursement date. With access to the National Student Loan Data System (NSLDS) limited to guarantors and authorized individuals at lending institutions, those who are reviewing TPD applications may not be able to review NSLDS to determine borrower eligibility when it comes to the receipt of loan disbursements and cancellations involving other lenders.  Is our understanding correct that this limitation would be resolved by the Department’s contractor, since it will have access to NSLDS and therefore, would be in a better position to determine if the borrower meets the criteria for discharge based on its review of NSLDS?


	A2.
	No.  Lenders and guarantors are expected to review NSLDS in determining whether the borrower is eligible for the disability discharge.  If a particular loan holder does not have access to NSLDS to confirm the borrower's eligibility relative to disbursements made after the physician's certification date, it should inform the GA of this fact when filing the discharge claim with the guaranty agency.  Guaranty agencies are expected to confirm the eligibility of the borrower prior to paying the lender's claim and assigning the loan to the Department's contractor.  Beginning July 1, 2008, this should include a review of the borrower's NSLDS record for any disqualifying disbursements.
 

When the Disability Discharge Servicing Center receives an assignment, the Department will review NSLDS through an automated process.  If this review reveals any loan disbursements after the date the physician signed the discharge application, the assignment will not be accepted unless the assignment is accompanied by documentation showing that, notwithstanding the borrower's NSLDS records, the loan was initiated before the physician signed the discharge application and the disbursement was cancelled or returned within 120 days of the date of the disbursement.

The only data record that relates to the 120-day timeframe is the date of the disbursement.  If a loan was certified, originated, or awarded before the date the physician certified the borrower's TPD application, and a disbursement was made on that loan after the date the physician certified the application, the disbursement would have to be cancelled or returned within 120 days of the date the disbursement was made.  The date the loan was certified, originated or awarded is irrelevant to the 120-day determination; the Department is only concerned with the actual date of disbursement. As stated in Q&A #1, if the loan was certified, originated or awarded after the date the physician certified the form, the borrower does not qualify regardless of whether or not a disbursement has been made.

	
	

	Q3.
	If the borrower submits the discharge application to the lender within 90 days after the physician signs the application, but there is a loan disbursement that has not been returned and the 120-day window has not been reached (the loan could even have a future disbursement date scheduled), should the borrower’s request for discharge be denied?

	A3.
	Yes.  The lender must deny the discharge request.  If there is a disbursement that was made after the date the physician signed the disability form on a FFELP loan certified prior to that date, and those funds have not been returned, or if the disbursement from a loan that was certified prior to that date is not yet disbursed, the borrower is not eligible for a disability discharge. 

	
	

	Q4.
	If the discharge application is denied based on an outstanding  disbursement, can the borrower reapply for the discharge after the borrower has refunded or canceled the disbursement, as long as the disbursement was refunded or canceled within 120 days from disbursement? If yes, can the lender use the original application for determination of eligibility or must the borrower have the physician complete a new discharge application?

	A4.
	Yes.  The borrower may appeal the denial and the original discharge application may be used to determine eligibility for disability discharge, presuming the borrower met the initial 90-day submission requirement. 

	
	

	Q5.
	According to §682.402(c)(2), the borrower must submit the application to the lender within 90 days of the date the physician certifies the application. A lender typically records the date of receipt on its servicing system or stamps the date on the discharge application. Since the regulation refers to the borrower’s “submit” date, can the lender define that date as having occurred 5 days prior to the date the lender receives the application since the lender would not be able to determine the actual borrower submit date?  Thus, if the lender receives the application on the 95th day after the date the physician signed the application, the lender can accept the application since a 5-day mail time allowance would fall within the acceptable standard for submission.  In this case, the borrower would have submitted on day 90.

	A5.
	Yes.  The 5-day mail time allowance is acceptable. However, the Receipt Date must be clearly indicated in the appropriate field on the application or on an attachment, so that the Department can determine whether or not to process the application under the new regulations.

	
	

	Q6.
	As noted in Q&A #5, a borrower must submit the application to the lender within 90 days of the date the physician certifies the application.  If the application is incomplete or the lender needs to clarify the physician’s medical diagnosis, resulting in the lender  returning the application to the borrower or physician, can the lender use the original submittal date of the application in determining the timeliness of the borrower’s disability application? 

	A6.
	Yes.

	
	

	Q7. 
	If a discharge application is completed and certified by the physician prior to 07/01/2008 using the pre-07/01/2008 discharge application, but submitted by the borrower after 07/01/2008 to the lender, are the lender, guarantor and Department required to use the post 07/1/2008 rules in review of the discharge application?

	A7.
	Yes.  The lender/guarantor/Department may use the pre-07/01/2008 form but eligibility determination will be based on post-07/01/2008 rules.

	
	

	Q8.
	If a borrower is denied discharge based on submitting a discharge application beyond the 90-day deadline specified in §682.402(c)(2), can the borrower submit a new discharge application certified by the physician, if it is submitted within 90 days from the physician’s certification date on the new form?

	A8.
	Yes.  If the borrower misses the 90-day deadline to submit the discharge application, the borrower will be required to have a physician complete a new form in order to qualify for discharge.

	
	

	Q9.


	What if the doctor failed to sign and/or date the application? Can the borrower have the physician sign and/or date the denied discharge application and resubmit it to the lender? 

	A9.
	Yes.  The borrower may appeal the denial and the original application may be used to determine eligibility for discharge presuming the application was submitted to the lender within 90 days of the physician’s certification date. A date stamp on the application dated prior to the physician's certification would not make a borrower ineligible for discharge.  However, in order to determine whether the discharge application was received on or after July 1, 2008 and must be processed under the new regulations, the receipt date indicated in the appropriate field of the application or on an attachment must be used.  In such cases, the guarantor should ensure that it clearly indicates the correct "receipt date" to the Department when assigning the loan.

	
	

	Q10.
	If the date the physician signed the discharge application only provides a month and year, should the disability document be returned to the physician to obtain the day of the month?

	A10.
	Yes.  The physician must supply a full signature date. 

	
	

	Q11.


	What are the documentation requirements to show evidence of a timely 90-day submission of the TPD discharge application by the borrower?

	A11.
	The loan holder should use the designated field on the new form to indicate the Receipt Date, or should indicate the Receipt Date on an attached document.  The Department will issue a description of the format to use, if the Receipt Date must be indicated on a separate document.

A guaranty agency or lender may store the records necessary to document the validity of a claim, including the original receipt date of the TPD discharge application in hard copy, in an imaged media format, computer file, or other media formats in accordance with 34 CFR 682.414(a)(4)and (5) and 668.24(d)(3)(i)through (iv). Therefore, the lender’s original receipt date of the TPD discharge application can be provided to the guarantor in hard copy on the application, on an electronic image, by computer file records, or by other media format. 
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