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Return of Title IV Funds: 
Regulatory Review
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Return to Title IV 
Funds

n TODAY’S AGENDA: 

– Questions from the community and Answers 
with examples

– Free R2T4 Software web address reminder



Session 30- 4

R2T4 Computational Issues:
Applicability of Return to Title IV

n Q: Does R2T4 apply when a student 
withdraws if the institution decides not to 
charge the student?

n A: YES (assuming an otherwise eligible 
student began attendance)
– Student earned a portion of the TIV funds (disbursed 

or could have been disbursed)
– Adjustments to charges after WD have no bearing on         

the application of R2T4       continued
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R2T4 Computational Issues:
Applicability of Return to Title IV
continued

n A: Institution MUST use the 
originally/initially assessed charges

n A: EXCEPTION:
– If the institution processed an adjustment to the 

charges prior to the withdrawal (change of 
enrollment status) and then the student 
withdraws, the institution would use the adjusted 
charges existing prior to withdrawal
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R2T4 Computational Issues: 
Consortiums

n Q: Student enrolled in a degree program at 
school A, attends school B (instead of A) 
for one term under a consortium 
agreement. Student ceases enrollment at B 
where charges were assessed and aid 
paid. What is school A’s responsibility in 
R2T4 determination and to return funds?
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R2T4 Computational Issues: 
Consortiums

n A: Under 34 CFR 600.9, an eligible institution 
may enter into an agreement where school B 
provides all or a portion of the educational 
program
– The written agreement must establish which 

institution is responsible for the R2T4 
determination and the return of funds.

– The eligible institution that drew down TIV funds         
is ultimately responsible.



Session 30- 8

R2T4 Computational Issues:
Applicability of Return to Title IV

n Q: What if the student NEVER began 
attendance?

n A. Provisions of 34 CFR 668.22 do not apply
– Provisions of 34 CFR 668.21, 682.604(d)(3) 

or (4), and 685.303(b)(3) apply 
• All funds are returned to the Title IV programs
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n Q: How must an inst. treat tuition 
waivers?

n A: The treatment of waivers must be 
consistent for the purpose of calculating the 
student’s COA for Title IV aid
– An institution may only include a Tuition and Fee 

charge in the COA that is actually made to the 
student and is paid by the student or on his behalf 
(including some form of financial assistance)

continued

R2T4 Computational Issues:
Applicability of Return to Title IV
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R2T4 Computational Issues: 
Treatment of Waivers

n Rule of thumb -
– “Would the student be required to pay 

the charges if another source does not 
pay on behalf of the student?”

– An audit trail must establish that actual 
funds were used to pay all tuition and 
fee charges, i.e. the amount due may 
not be “written off”.

continued
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R2T4 Computational 
Issues: Treatment of Waivers

n Impact on need -
– If the institution treats a waiver as a 

payment of Tuition and Fees actually 
charged = financial aid resource.

– The COA would include the full amount 
of the Tuition and Fees.

– Any R2T4 calculation would be based 
on the full original charge for Tuition 
and Fees.

continued
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R2T4 Computational 
Issues: Treatment of Waivers

n For example - Part I
– Out of state student is charged $2,900 in Tuition and Fees
– In-state student is charged $900 in Tuition and Fees
– The institution grants a $2,000 Tuition and Fees waiver for a 

number of Out-of-State Honors recipients
– If the institution treats the waiver as a payment, the full amount 

of the charges would be $2,900 and included in the COA
– Subsequent transaction on account shows $2,000 waiver

continued
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R2T4 Computational 
Issues: Treatment of Waivers

n For example - Part II
– If the institution’s policy is to never charge the 

additional $2,000 to the Out-of-State Honors 
recipient, the additional amount was “Waived” then -

• The waiver is not considered a financial aid 
resource

• It is not included in the COA
• It is not included in the R2T4 computation of 

institutional charges, so the institutional charges   
would be $900 for the determination              
calculation
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R2T4 Computational 
Issues: Agency Funds

n Q: If a TIV recipient’s tuition & fees are 
paid by an outside agency such that all 
TIV funds are provided to the student, is 
the inst. required to return TIV funds as 
a result of the calculation?

n A: Yes, there is a presumption that all TIV 
funds are first used to pay institutional costs               
(see 64 FR 59032).
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R2T4 Computational 
Issues: Paid Cash before Title IV

n Q: If the student paid all institutional charges (tuition 
& fees) via cash and ceased enrollment prior to TIV 
being disbursed, is the inst. required to make a R2T4 
determination?

n A: Yes, if the student began attendance and could 
have been disbursed TIV funds prior to withdrawal, 
under 668.22(a)(3), the institution must determine 
any amount of TIV funds the student has earned in 
excess of the amount disbursed and follow the 
procedures for making a post-withdrawal 
disbursement in accordance with the  provisions of 
668.164(g)(2).
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Withdrawal from a 
module: Within a Standard-term

n Characteristics of the examples to be 
given
– Some or all of the courses within the program 

are offered in modules (sequentially)
– The institution has chosen to have 2 or more 

modules make up the standard-term
– Students can begin attendance at the start of 

any module
– Students can skip one or more modules/term     

continued
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Withdrawal from a 
module:Within a Standard-term

n Characteristics of the examples to 
be given
– Students enroll up-front for courses in 

all modules they plan to attend for the 
entire term

• Some students may subsequently add or 
drop a course later in a later module.

continued
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Withdrawal from a 
module:Within a Standard-term

n Principle #1 -
– If a student withdraws after completing at 

least 1 course in one module within the 
term, the student is not considered to have 
withdrawn

– The requirements of 34 CFR 668.22  DO
NOT apply

– Federal Pell requires recalculation 
(690.80(b)(2)(ii)) continued
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Withdrawal from a 
module:Within a Standard-term

n Principle #1 -
– Recalculate the living expense for any 

campus-based aid 
– Re-determination of COA
– A change to < 1/2 time would not 

affect a student’s eligibility for any 
Direct Loan or FFEL loan 
PREVIOUSLY RECEIVED by the 
student continued
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Withdrawal from a 
module:Within a Standard-term

n Principle #2 -
– If a student withdraws without completing at 

least 1 course in 1 module, it is considered a 
withdrawal and the provisions of 34 CFR 
668.22 DO apply,

– UNLESS - the institution has obtained a 
confirmation from the student that he/she 
intends to continue in the program and 
attend a later module in the same term

continued
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Withdrawal from a 
module:Within a Standard-term

n Principle #3 -
– When a student withdraws without 

completing at least 1 course in 1 module, 
the payment period to be used in the R2T4 
calculation includes all of the modules that 
the student was scheduled to attend in the 
term, beginning with the module that 
included the first day of attendance for the 
term

continued
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Withdrawal from a 
module:Within a Standard-term

n Principle #3 -
– For example

• Student enrolls in 1st and 3rd modules of a 
three module term

• Each module is 35 days in duration
• Student withdraws after completing 21 days 

in module 1
• Percentage of payment period completed is 

21/70 or 30%
continued
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Withdrawal from a 
module:Within a Standard-term

n Principle # 4 -
– A student who has not completed at least 1 

course in a payment period does not have to 
be considered to have withdrawn if the 
institution has obtained a confirmation from 
the student of his/her intent to continue in the 
program and attend a later module in the 
term

– The confirmation must be obtained 
subsequent to withdrawal (cannot rely on 
previous registration)
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Withdrawal Date:
Not Required to Take Attendance

n Q: What is the withdrawal date for 
R2T4 purposes when a student 
informs the designated office of 
his/her intention to withdraw at a later 
date?

n A: It would be the date the student came 
into the designated office - NOT, the later 
date. 668.22(c)(1)(ii)
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Withdrawal Date:
Not Required to Take Attendance

n Q: Student mails a letter stating intent 
to withdraw, what is the withdrawal 
date?

n A: The date of the letter?
– The postmark date?
– The date the letter was received by the institution?
– The date the letter was received by the designated 

office?
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Withdrawal Date:
Not Required to Take Attendance

n Q: Student mails a letter stating intent 
to withdraw, what is the withdrawal 
date?

n A: The date of the letter?
– The postmark date?
–– The date the letter was received by the The date the letter was received by the 

institution!institution!
– The date the letter was received by the designated 

office?
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Withdrawal Date:
Not Required to Take Attendance

n Q: When a student informs one office of 
his intent to withdraw on one day and then 
actually starts the paperwork with another 
designated office on another day, which is 
the withdrawal date?

n A: The earlier of the two dates, UNLESS
– The institution chooses to use a documented last date         

of academically-related attendance
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Withdrawal Date:
Not Required to Take Attendance

n Q: What is the date of withdrawal if 
the student officially withdraws during a 
scheduled break?

n A: If the withdrawal occurs during the 
officially scheduled break of 5 or more 
consecutive days, it is the last scheduled 
class attendance
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Withdrawal Date:
Not Required to Take Attendance

n For example - Part I
– Last day of scheduled class before break 

is Friday, March 7th
– Scheduled break is Saturday, March 8th -

Sunday, March 16th
– Student calls to withdraw on Wednesday,    

March 12th
– The withdrawal date is March 7th 
– The date of determination is March 12th

continued
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Withdrawal Date:
Not Required to Take Attendance

n For example - Part II
– What if the student indicates that he/she only 

has class scheduled on Mondays through 
Thursdays?

– ????

n If the break is < 5 consecutive days
– The withdraw date is the date the student 

contacts the institution or March 12th 



Session 30-31

Withdrawal Date:
Not Required to Take Attendance

n Q: An inst. voluntarily takes attendance every two 
weeks and the inst. records show the student attended 
week 2,4,6, but was gone as of week 8 and beyond, 
can it use the 50% attendance rule?

n A: If the student did not begin the institution’s 
withdrawal process or otherwise provide notice, the 
institution may consider either the midpoint as the 
withdrawal or the last date of attendance on the week 6 
roster as an institutionally documented academically-
related activity (Sec 668.22(c)(3)(ii)).
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Withdrawal Date:
Required to Take Attendance

n Q: Is a statement by an outside entity/ 
agency that attendance is not required 
sufficient to meet the definition of an 
institution “not required to take 
attendance” for the purpose of the 
Return to Title IV Funds requirements?

n A: Not necessarily …
continued
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Withdrawal Date:
Required to Take Attendance

n If any requirement of an outside entity 
results in an institution having to take 
attendance, the institution would be 
considered to be an institution required 
to take attendance for R2T4 purposes.

n For example - if the agency required 
monitoring the withdrawal date and the only 
way an institution could comply is to take 
attendance. continued
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Withdrawal Date:
Required to Take Attendance

n Another example:
– The State required the institution to drop 

students after 5 days of missed classes
– While the entity may say that attendance 

taking is not required, if that is the only 
manner to comply with the requirements, then 
ED considers the institution to meet the 
definition of an institution required to take 
attendance for R2T4
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Title IV Aid That Could 
Have Been Disbursed

n Q:  Does an undisbursed second or subsequent 
disbursement of DL or FFEL count as aid that could 
have been disbursed in the R2T4 determination?

n A:  Principle #1 - Yes, a 2nd or subsequent 
disbursement of a Direct or FFEL loan is counted in 
the computation of earned aid (ex.WD in 2nd PP or 
multiple disbursement within a PP)

n A:  Principle #2 - it cannot be disbursed as a    PWD

continued



Session 30-36

Title IV Aid That Could 
Have Been Disbursed

n Q:  If an institution is exempt from 30-day 
delay, makes multiple disbursements, but 
chooses to retain that practice, would the 
1st installment of the loan be considered aid 
that “could have been disbursed”?

n A:  YES
– Can be a Post-Withdrawal Disbursement       

(assuming the student is otherwise 
eligible)



Session 30-37

Title IV Aid That Could 
Have Been Disbursed

n Q:  Institution is exempt from making 
multiple disbursements within the regular 
term, and student withdraws after 1st

disbursement, but prior to subsequent 
disbursements, are the other 
disbursements included as aid that 
“could have been disbursed”?

n A: YES, but the subsequent disbursements       
may not be made as PWDs
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Post-Withdrawal 
Disbursements

n Q:  The regs allow an institution to use any 
funds under a PWD to pay outstanding charges. 
What are considered “outstanding institutional 
charges” on the student’s account?

n A:  The institution may credit with all or a portion 
of the PWD, up to the amount of outstanding 
charges.

n A:  The institution can automatically credit 
charges for tuition, fees, room and board (if 
contracted).

continued
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Post-Withdrawal 
Disbursements

n For example -
– $450 PWD due Julia Jones
– Of the original $2,300 institutional charges, the 

institution may only keep $700 of those charges (per 
its own refund policy) and $0 has been paid

– Student also owes $50 for a bus pass
– All of the $450 may be used for tuition
– Remember authorization is required for charges  

other than current tuition, fees, room &                
board                                      

continued
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Percentage of Title IV 
Earned

n Q:  Is the day the student withdraws 
counted as a completed day in the 
computation when determining days 
completed from a credit hour program?

n A:  YES
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Return of Funds

n Q:  Is there a de minimusde minimus amount of a 
return?

n A:  If, as a result of the computation, the 
original amount of the Title IV grant 
overpayment owed by the student (after the 
50% reduction is applied to the initial 
amount of the overpayment) is less than 
$25, the student is not considered to owe a 
grant overpayment.

continued
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Return of Funds

nn De minimusDe minimus amounts
– The amount under $25 should neither be 

reported nor referred
– The concept of a de minimus amount 

does not apply when the original amount 
of the TIV grant overpayment is $25 or 
more and paid down to an amount of less 
than $25.  The entire amount must be fully 
repaid continued
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Return of Funds

n Q:  If the school chooses to repay the 
Title IV grant overpayment for the 
student and the student does not 
repay the institution may the debt be 
referred to ED Collections?

n A:  No, once the institution repays the 
overpayment there is no longer a debt that 
may be referred to ED.
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Return of Funds
n Q: If the institution determines that it 

must return $1,000 to an unsubsidized 
and $200 to subsidized loan for the 
spring payment period, may the 
institution apply the entire amount of the 
return to the student’s unsub loan 
(considering he had sub and unsub in 
the fall term) rather than splitting the 
amount between sub and unsub?
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Return of Funds

n A: Per 668.22 (i)(1) the unearned funds must 
be credited to outstanding balances on Title IV 
loan made to the student for the payment 
period for which a return of funds is required in 
the following order:
– Unsub FFEL
– Sub FFEL
– Unsub DL
– Sub DL
– Fed Perkins
– Fed PLUS
– Fed Pell
– Fed SEOG
– Other IV funds
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Consumer Information 
Requirements

n Q: What are the student consumer disclosure 
requirements when the institution returns funds 
to a TIV program?

n A: The institution is required to make readily 
available -
– any refund policy with which the institution is 

required to comply
– the requirements and procedures for officially 

withdrawing from the institution
– a summary of the requirements under 668.22              

for the return to Title IV
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Consumer Information 
Requirements

n Also -
n A: Under 682.607(a)(2) the institution is 

required to notify the FFEL recipient if it 
makes a return payment to a Title IV program 
on behalf of the recipient.  The same 
provisions apply to Direct Loans under 
685.306(a)(2).
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Free R2T4 Software

n Go to ifap.ed.gov
n Under “Related Links” on the right-hand side of the 

screen and select “Additional Links”
n From the listing you can select sfadownload.ed.gov
n Select “Software” on the left-hand side index
n And scroll down to Return to Title IV FundsReturn to Title IV Funds Version 1.1.1

– Important Note: If you are performing an initial 
installation of the software, the “Full Version 1.1 must 
first be loaded prior to downloading the Service 
Release 1.1.1
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Thanks!!

Dan Klock
email:  Dan.Klock@ed.gov
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 Questions?


