FWS Activity:  Community Question 4

General Questions



Question # 1: General 

We require all staff to have a two hour training on customer service, how to be a good employee, and appropriate work attire. All staff will be paid for attending this session. Can we require our FWS students to attend?

Answer:

Yes, there is no regulation to prohibit this. A student can attend a 2-hour training and be paid under the Federal Work Study (FWS) program.

Question #2: General

Must we use the term “work-study” when describing or promoting their work/service programs/positions on campus that are at least partially funded by the FWS program? For example, if a college or a department in a college wanted to term the positions funded in part by the FWS the “Student Assistants (not assistance) Work Program”, would that be acceptable?

Answer:

While there is no regulation, which prevents your institution for titling your FWS positions another name, an eligible institution of Higher Education does have to sign a Program Participation Agreement with the Department for any school participating in FSA programs, one being the FWS Program. Any references/transactions/communications, award letter, etc. including the drawing-down of monies for eligible students, would be defined and described as the Federal Work Study Program. We have no problem with your institutionally referenced names for positions with the scope of this Federal Program, as long as all guidelines and Federal Regulations under Section 675 are adhered to.
For all areas that the school found problems, complete a Management Enhancement Worksheet to explain corrective action. 
