FWS Activity:  Community Question 7

Off Campus Agreement




Question # 1: Off Campus Agreement

Does a school have to have an “Off Campus Agreement” with each eligible off-campus agency, even if the school is paying 100% of the students’ wages?

Answer:

Yes, a school needs to establish an off-campus agreement any time the student’s job is off-campus. Even if the school is still the employer, the off-campus agreement must be established to address issues such as which agency tracks the students work schedule, which agency is liable in case of personal injury, liability, etc.

34 CFR 675.20(b) requires a written agreement between the school and eligible off-campus agency whenever a FWS student is placed with an agency. The requirement for entering into a written agreement is not dependent on whether the agency is the employer. The requirement for entering into a written agreement is also not dependent on whether the agency must pay for the non-Federal share of earnings.

34 CFR 676.20(b)(1) - the off campus agreement must set for the FWS work conditions and indicate which party (school or off-campus agency shall pay the student employed. The condition of whether the off-campus agency or the school is considered the employer is an important factor with regard to the Social Security coverage of students and in cases of injury on the job. The off-campus agreement establishes the arrangements for on-site supervision of students, control for the hours of work, the maintenance and submission of time records, payroll procedures and provides for documentation of all responsibilities and financial transactions for the duration of the project. 
For all areas that the school found problems, complete a Management Enhancement Worksheet to explain corrective action. 
