UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION

OFFICE OF POSTSECONDARY EDUCATION

GEN-13-02
January 17, 2013

Subject:  Regaining Title 1V Eligibility After Exceeding Loan Limits and Treatment of
Loan Funds When a Student Fails to Begin Attendance

Summary; This letter provides clarification to institutions on how students who have
inadvertently received ioan funds under the Direct Loan or FFEL programs
in excess of annual or aggregate loan limits may regain Title |V eligibility. It
also explains the procedures that institutions must follow when a student
who has received a Direct Loan disbursement fails to begin attendance.

Dear Colleague:

We have been asked to clarify how a student who has inadvertently received Title IV
loan funds in excess of an annual or aggregate loan limit may regain eligibility for
additional Title IV aid. We have alsc been asked to clarify the procedures that must be
followed when a student receives a disbursement of a ioan under the Direct Loan
Program but does not begin attendance or begins attendance on a less than half-time
basis. This letter responds to those requests and includes, as an attachment,
responses to a series of questions that provide additional information on inadvertent

overborrowing.

Inadvertently Exceeding Annual or Aggregate Loan Limits
{Inadvertent Overborrowing)

Under the Department’s regulations governing eligibility for Federal student financial aid
at 34 CFR 668.32(g)(2), a student is not eligible to receive funds under any of the Title
IV student aid programs if the student has received Title IV loan funds in excess of
applicable statutory loan limits. However, as explained below, the regulations at 34
CFR 668.35(d) specify actions that a student who has inadvertently exceeded an
annual or aggregate loan limit may take to regain Title IV eligibility.

An institution must determine that a borrower's receipt of loan funds in excess of an
annual or aggregate loan limit was inadvertent before the borrower may regain Title |V
eligibility under the guidance provided in this letter.

Examples of circumstances that may have resulted in a student inadvertently exceeding
an annual or aggregate loan limit include, but are not limited to: institutional processing
errors, missing or incorrect National Student Loan Data System (NSLDS) information

(e.g., capitalized interest incorrectly included in a borrower’s aggregate outstanding loan
balance), or unintentional student error or omission.
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We refer to the inadvertent receipt of loan funds in excess of annual or aggregate loan
limits as “inadvertent overborrowing.” (Note that inadvertent overborrowing is not the
same as an overaward where a student's financial aid package exceeds the student’s
financial need or cost of attendance.)

Borrowing in excess of annual or aggregate loan limits is not considered to have been
inadvertent if there is any evidence that the overborrowing was the result of deliberate
action on the part of the institution that determined the borrower’s eligibility for the loan,
or on the part of the borrower who received the loan. If the institution determines that
the overborrowing was the result of deliberate action on the part of another institution or
the borrower, it must notify its Federal Student Aid School Participation Team and
provide the necessary evidence. If the institution suspects fraud involving Federal
student aid, it should call the Inspector General Hotline at 1-800-MIS-USED (1-800-647-

8733).

Generally, an institution becomes aware that a student has exceeded an aggregate loan
limit from flags (and comments) included in the student’s Institutional Student
Information Record (ISIR) — 2012-2013 ISIR Fields #430 — 433. Those flags are
generated from information contained in NSLDS.

Regaining Title IV Eligibility After Inadvertent Overborrowing

Under the Department’s regulations at 34 CFR 668.35(d), a student who has
inadvertently exceeded annual or aggregate loan limits, and who is not in default on a
Title IV loan, may regain Title 1V eligibility if the student: (1) repays the excess loan
amount in full; or (2) makes satisfactory arrangements to repay the excess amount. If
the loan that caused the inadvertent overborrowing is a Direct Loan or a Federal Family
Education Loan (FFEL) Program loan that is held by the Depariment, the student must
contact the Federal loan servicer that services the loan to resolve the inadvertent
overborrowing. [f the loan that caused the inadvertent overborrowing is a FFEL
Program loan held by a loan holder other than the Department (a “commercially held”
FFEL Program loan), the student must contact the FFEL loan holder or the servicer for
the loan to resolve the inadvertent overborrowing.

If a student who has inadvertently received loan funds in excess of an annual or
aggregate loan limit wishes to receive additional Title IV aid, the institution where the
student wishes to receive the aid must identify the loan(s) that resulted in the
overborrowing, discuss the overborrowing with the student, and resolve any
discrepancies in the information that is obtained.

Throughout the remainder of this lefter, the term “servicer” means either one of the
Federal loan servicers or the holder or servicer of a commercially held FFEL Program
loan, as applicable.
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Note: If NSLDS shows that a student consofidated the loan(s) that resulted in
the inadvertent overborrowing into a Direct Consolidation Loan (or, prior to
July 1, 2010, into a FFEL Consolidation Loan), no further action on the part of
the borrower is needed, since by signing the consolidation loan promissory
note the borrower has agreed to repay any excess loan armount.

(1) Repayment of the Excess Loan Amount

If a student who has inadvertently overborrowed wishes to regain Title IV eligibility by
repaying the excess loan amount, the student must contact the applicable servicer
and comply with the servicer's repayment instructions.

The institution may assist the student in identifying and contacting the servicer, but
the student, not the institution, must make the payment of the excess loan funds in
accordance with the servicer’s instructions.

Once the student has repaid the excess loan amount in fuil, the servicer will send the
student confirmation that the excess loan amount has been repaid. The student or
servicer must provide a copy of the repayment confirmation to the institution. The
inadvertent overborrowing is considered to have been resolved as of the date the
servicer received the borrower’s full payment of the excess loan amount.

(2) Making Satisfactory Repayment Arrangements for the Excess Loan Amount
(Reaffirmation)

A student who has inadvertently overborrowed may regain Title IV eligibility by making
satisfactory repayment arrangements acceptable to the servicer of the loan. The
satisfactory repayment arrangement requirement can be met if the student agrees, in
writing, to repay the excess amount according to the terms and conditions of the
promissory note that supported the loan. This is called “reaffirmation.”

The reaffirmation process includes the following steps:

Step 1 — Either the institution or the student contacts the servicer and explains
that the student has inadvertently overborrowed and wishes to reaffirm the debt.

Step 2 — The servicer sends the student a reaffirmation agreement.

Step 3-The student reads, signs, and returns to the servicer the reaffirmation
agreement.

Step 4 — The servicer sends the student confirmation that the reaffirmation
agreement has been accepted. The student or servicer must provide a copy of
the reaffirmation confirmation to the institution.

Step 5 — The inadvertent overborrowing is considered to have been resolved as
of the date the servicer receives the student’s signed reaffirmation agreement.
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Effective Date for Regaining Title IV Eligibility

“When an otherwise eligible student resolves an inadvertent overborrowing issue by one
of the methods discussed above, the student regains eligibility for the Pell Grant,
campus-based, TEACH Grant, and Iraq and Afghanistan Service Grant programs
beginning with the payment period in which the issue was resolved, and regains Direct
Loan Program eligibility retroactive to the beginning of the academic year in which the
issue was resolved.

Treatment of Loan Funds — Student Fails to Begin Attendance or Attends Less
Than Half-Time After Receiving a Direct Loan Disbursement

To be eligible for a Direct Loan, a student must begin attendance in the period of
enrollment (the loan period) for which the loan was intended. However, the
Department’s regulations at 34 CFR 668.164(f) allow an institution to disburse Direct
Loan funds before the institution confirms that the student has actually begun
attendance, including up to ten days prior to the first day of classes of the loan period.
Accordingly, institutions must have a process to determine that the student actually
began attendance and whether that attendance was on at least a half-time basis. As
explained below, a student who received a Direct Loan disbursement but who does not
begin attendance in any classes in the loan period is subject to different treatment than
a student who received a disbursement and begins attendance but on a less than half-
time basis.

Note that if a student who received a Direct Loan disbursement either fails to begin
attendance or begins attendance on a less than half-time basis, the institution must
report the change in the student’s enrollment status to the Department (using the
NSLDS enrollment reporting process) as required by the regulations at 34 CFR
685.309(b). Upon receiving the revised enrollment status from NSLDS, the student's
Federal loan servicer will change the student's loan status as follows:

* [n-school status will change to grace period status.
» In-school deferment status will change to repayment status.
Student Fails to Begin Attendance in Any Classes

As provided in the Department's regulations at 34 CFR 668.21(a)(2)(i), if a student fails
to begin attendance in any classes after a disbursement of Direct Loan funds has been
made, the institution must return any Direct Loan funds that were applied to the
student's account for the payment period at the institution, as well as the amount of any
payments made for the payment period by, or on behalf of, the student to the institution,
up to the total amount of the loan funds disbursed. Under the regulations at 34 CFR
668.21(a)(2)(ii), the institution must immediately notify the applicable Federal loan
servicer that the student has not begun or will not begin attendance. The Federal loan
servicer will then issue a final demand letter to the student for the remaining amount of
any Direct Loan funds that were disbursed directly to the student.
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Note: Institutions report the return of a student’s Direct Loan funds by submitting a
downward adjustment to the loan amount through the Department’'s Common
Origination and Disbursement (COD) system. However, because Direct Loan funds
are not student-specific, the institution may not need to actually return the funds but,
instead, may be able to disburse those funds to another eligible student. If any funds
actually need to be returned, they must be returned through the Department’'s G5
system. An institution must not, in this circumstance, return Direct Loan funds to
the student’s Federal loan servicer.

Student Begins Attendance on a Less Than Half-Time Basis

If a student who received a Direct Loan disbursement begins attendance for the loan
period, but does so on a less than half-time basis despite having originally enrolled
(registered for classes) on at least a half-time basis, neither the institution nor the
student is required to return any loan proceeds. However, the institution must not make
any subsequent disbursements of the loan, unless the student resumes enrollment on
at least a half-time basis.

We thark all institutions for their cooperation in the administration of the Federal student
loan programs and the other Title IV student assistance programs. Questions on any of
the guidance provided in this lefter should be directed to the Federal Loan School

Support Team by e-mail at dlops@ed.gov.

Sincerely,

P O Beg
David A. Bergeron

Acting Assistant Secretary
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Inadvertent Overborrowing
Questions and Answers
(DCL GEN-13-02)

1. How does the student or institution identify the servicer that must be
contacted to resolve inadvertent overborrowing?

The “Loan Summary” section of the borrower’s loan history in NSLDS identifies the
servicer for each loan the borrower has received.

2. May a student who inadvertently overborrowed and who has regained Title IV
eligibility by either repaying the excess loan amount or by signing a
“reaffirmation agreement” receive additional Direct Loan funds?

A student who regains Title IV eligibility after having exceeded an annual loan limit
for an academic year would not be eligible to receive additional Direct Loan funds for
that same academic year, but could receive other types of Title IV aid for the year.
The student may be eligible to receive additional Direct Loan funds for subsequent
academic years if the student has remaining eligibility under the aggregate loan
limits, depending on which aggregate fimit was exceeded. A student who had
inadvertently exceeded the combined subsidized/unsubsidized aggregate loan limit
may not receive any additional Direct Subsidized Loans or Direct Unsubsidized
Loans (though a dependent student's parent or a graduate or professional student
could receive Direct PLUS Loans). However, if the student exceeded only the
subsidized aggregate limit, the student could receive Direct Unsubsidized Loans up
to the annual and aggregate maximums.

Examples.

« A dependent undergraduate student who inadvertently exceeded the $31,000
combined subsidized/unsubsidized aggregate loan limit may regain eligibility for
other types of Title [V aid (e.g., Pell Grants, campus-based aid) by signing a
reaffirmation agreement, but may not receive any additional Direct Subsidized
{_oans or Direct Unsubsidized Loans as a dependent undergraduate student.
The student’s parent may receive a Direct PLUS Loan. However, if a dependent
student exceeded the $23,000 subsidized aggregate loan limit but did not exceed
the combined subsidized/unsubsidized aggregate loan limit, the student regains
eligibility for Direct Unsubsidized Loan funds up to the student's annual loan limit
for the academic year, subject to the combined subsidized/unsubsidized
aggregate loan limit of $31,000.

» An independent undergraduate student who inadvertently exceeded the $23,000
subsidized aggregate loan limit, but who has remaining eligibility for unsubsidized
loans under the $57,500 combined subsidized/unsubsidized aggregate limit,
could regain eligibility for Title IV aid — including Direct Unsubsidized Loans — by
signing a reaffirmation agreement. However, the student may not receive any
additional Direct Subsidized Loans.
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3. Does NSLDS indicate that a student who inadvertently exceeded the loan
limits has regained Title IV eligibility by signing a reaffirmation agreement?

No. However, a student who signs a reaffirmation agreement receives
documentation from the loan servicer confirming that the student has made
arrangements to repay the excess loan amount (reaffirmation). This documentation
can be used as evidence that the student has regained Title IV eligibility and should
be retained by the institution in accordance with the Department's regulations
governing the retention of required records in 34 CFR 668.24(c).

4. If a student inadvertently received subsidized loan funds in excess of the
applicable annual or aggregate loan limits and then regains eligibility by
signing a reaffirmation agreement, does the student retain the interest subsidy
on the excess subsidized amount that the student reaffirmed?

Yes. All of the normal terms and conditions that apply to Direct Subsidized l.oans
will apply to the excess subsidized amount that the student will eventually repay.

5. Is it necessary to resolve an inadvertent overborrowing situation if the student
inadvertently exceeded an undergraduate annual or aggregate loan limit but
the student is now a graduate student with higher annual and aggregate loan
limits?

Yes, because the student lost eligibility for Title IV funds prior to changing status and
becoming eligible for the higher graduate/professional student annual and aggregate
loan limits. Therefore, the student cannot receive any additional Title IV aid until the
student regains eligibility by one of the two methods discussed earlier.

6. May a student who received subsidized loan funds in excess of the applicable
subsidized annual or aggregate loan limit regain Title IV eligibility by having
the excess subsidized loan amount changed to an unsubsidized loan?

No. Although in some cases it would be possible to change an excess loan amount
from subsidized to unsubsidized, this could not be done in all cases. For example,
an excess subsidized [oan amount could not be changed to an unsubsidized loan if it
was part of a Subsidized FFEL Stafford Loan that was made prior to July 1, 2010, or
if it was part of a Direct Subsidized Loan made during a Direct Loan processing year
that has closed. To ensure equity in the treatment of students who have
inadvertently received subsidized loan funds in excess of the subsidized annual or
aggregate loan limits, excess subsidized loan amounts cannot be changed to
unsubsidized loans.



